Anders Sørensen Hjermind + Sidsel Jensdatter Bloch

No children
16391726
Birth: 1639
Death: December 19, 1726Mariager købstad, Onsild herred, Randers amt

Facts and events

Marriage
Record ID number
TCGB_F2310
Source citation
Citation details: Fuglsangsgade: Den Gamle Præstegaard - http://kaaloe.dk/pages/24_pra.htm
Quality of data: secondary evidence
Text:

Som det gode parti –såvel økonomisk som aldersmæssigt – hun var, blev enken Sidsel Bloch naturligvis straks bestormet af bejlere, og efter nogen tids overvejelser valgte hun som sin udkårne en ung mand, som langt ude var af hendes egen slægt. Ud over, at han var en studeret person ved navn Anders Sørensen Hjermind ”aff Norge”, så kender man ikke noget videre til hans herkomst, men tilsyneladende var han ikke nogen særlig rar person. Vielsen fandt sted i Mariager Kirke den 20. september 1688, og allerede 4 dage senere slog han

hende således, at hun blev blå under begge øjne, på kinden og i panden. Hun havde desuden faer et hul over næseryggen. Det berettes, at det undertiden gik så hårdt til, at Sidsels døtre matte 1øbe over til en nabo for at anmode om dennes assistance. Af justitsprotokollen fremgår det dog, at denne nabo ikke altid var lige hurtig til at komme den ulykkelige Sidsel Bloch til undsætning, og at han i øvrigt ikke havde meget til overs for hende.

Da hendes familie omsider besluttede sig for at hjælpe Sidsel ud af samlivet med Anders Hjermind, blev denne aldeles rasende. Med dragen kårde trængte han ind i et helt fremmed hus, hvor byfogden fra Hobro, som var Sidsels nære familie, netop befandt sig. Denne og andre næsten lige så voldsomme episoder førte med sig, at Hjermind indsattes for livstid på Bremerholm. Klog af skade henlevede Sidsel Jensdatter Bloch herefter resten af sit lange liv i enlig stand. Hun døde i 1726, omtrent 87 år gammel.

Last change
August 18, 201520:23:58